בתוך פחות מעשור הפך הפאדל מספורט נישתי לסנסציה עולמית. מגרשי פאדל צצים באירופה, באמריקה הלטינית, במזרח התיכון ואפילו במזרח אסיה. מה הופך את הפאדל לכל כך אהוב? אילו מגמות גלובליות דוחפות אותו קדימה? במאמר זה נצלול אל המספרים והטרנדים שמאחורי הפופולריות הגואה של הפאדל, ונגלה כיצד ישראל משתלבת בסיפור ההצלחה הזה.
מספרים שמספרים את הסיפור
קשה להתווכח עם נתונים: מעל 25 מיליון איש משחקים פאדל ברחבי העולם, והמספר עולה בהתמדה. בספרד וארגנטינה – מעצמות הפאדל המסורתיות – הפך הענף לשני בפופולריות רק לכדורגל. בספרד, נכון ל-2023, יש אלפי מגרשי פאדל פעילים בכל עיר ועיר, ויותר משלושה מיליון שחקנים רשומים. גם בארגנטינה הענף מפותח מאוד, בהובלת כוכבים מקומיים שזכו באליפויות עולם.
הצמיחה אינה מוגבלת למדינות דוברות ספרדית. צרפת ואיטליה חוות "בום" בפאדל בשנים האחרונות – בצרפת, לדוגמה, כמעט שלא היו מגרשים לפני 2015, וכיום פועלים בה מאות מועדוני פאדל, עם עלייה חדה אחרי שנת 2020 (סיום סגרי הקורונה). גם במדינות סקנדינביה והבלקן הפאדל החל להכות גלים. למשל, שבדיה הפכה למרכז פאדל צפוני, וגייסה אפילו שחקני טניס מפורסמים (כמו ביורן בורג) לקדם את הענף.
כוכבי-על ואימוץ על ידי סלבריטאים
אחד הגורמים להצלחת הפאדל הוא האימוץ על ידי ספורטאי-על וסלבריטאים. כוכבי כדורגל בינלאומיים כמו ליונל מסי, כריסטיאנו רונאלדו, ניימאר ואחרים התאהבו בפאדל ובנו מגרשי פאדל בבתיהם. בספרד, שחקני כדורגל כמו ג'רארד פיקה ואייקר קסיאס משקיעים במועדוני פאדל. גם טניסאים לשעבר, דוגמת אנדי מרי וג'ון מקנרו, נכנסו לתחום ומשמשים פרשנים או יועצים. העובדה שספורטאים מפורסמים משחקים ומקדמים פאדל מושכת קהלים חדשים, שמסתקרנים לנסות "את המשחק ההוא שכל הכדורגלנים משחקים".
בנוסף, סלבריטאים מעולם הבידור תורמים לפופולריות. במדינות שונות רואים ידוענים (שחקני קולנוע, זמרים) מעלים סרטונים שלהם משחקים פאדל במדיה החברתית, מה שיוצר ויראליות. כך הפך הפאדל ל"טרנדי" ולספורט חברתי שמתקשר לאורח חיים צעיר וכיפי.
התאמת הפאדל לעידן המודרני
פאדל פורח בעידן שבו אנשים מחפשים ספורט חברתי, נגיש וכיפי. המשחק משוחק בזוגות, דבר שיוצר אינטראקציה חברתית בכל משחק. הוא קל ללמידה יחסית – בניגוד לטניס שדורש תקופה ארוכה של אימון לשליטה בחבטה, בפאדל שחקנים חדשים יכולים ליהנות ממשחקונים ארוכים תוך זמן קצר. לכך מצטרפת העובדה שהמגרש קטן וסגור, מה שיוצר משחק אינטנסיבי וקצבי שגורם להזעה ולהנאה, אך פחות מעייף משעה של ריצה בכדורגל למשל. כל אלו הופכים את הפאדל למושלם לאנשים עסוקים שרוצים ספורט אפקטיבי ועם אלמנט חברתי.
גם מגפת הקורונה השפיעה באופן מפתיע: בתקופות סגרים אנשים חיפשו פעילות פנאי באוויר הפתוח במסגרת קטנה. פאדל, שמשוחק בזוגות ולעיתים במגרשים חיצוניים חצי-מקורים, התאים בול. מדינות כמו צרפת ואיטליה דיווחו על זינוק בפופולריות הפאדל מיד אחרי הסגרים – אנשים גילו את המשחק כחלופה לחדרי כושר סגורים.
הפאדל בישראל כמשלימה לפאזל העולמי
גם אצלנו בישראל מורגש היטב שהפאדל "כובש לבבות של צעירים ומבוגרים כאחד”. עד 2020 היו בארץ מגרשי פאדל ספורים, אך כיום קיימים כבר עשרות (בפארקים ציבוריים, במועדוני כושר ובמתחמי ספורט עירוניים). תוך שנתיים-שלוש התקבע הפאדל כפעילות פנאי אופנתית בקרב קהילת ההייטק, קבוצות חברים ומשפחות. ישראל מתיישרת עם הטרנד העולמי – גלי ההתלהבות מספרד וממדינות אחרות הגיעו גם לכאן.
הטרנד הישראלי מתאפיין בכך שרבים מגלים את המשחק דרך טניס: שחקני טניס חובבים עוברים לפאדל מתוך סקרנות ומוצאים בו משחק קליל ומהנה יותר מבחינה חברתית. גם בני נוער מתחילים לשחק, בעיקר בזכות פתיחת חוגים לילדים במועדוני פאדל (על כך נרחיב בהמשך).
לאן מועדות פני הפאדל?
המגמות מראות שהפאדל כאן כדי להישאר – ואף לגדול. ארצות הברית, למשל, שנחשבה מאחור בתחום זה, החלה השנה (2025) בבנייה של מרכזי פאדל ראשונים בניו יורק ובקליפורניה. במזרח התיכון מוקמים מועדוני יוקרה לפאדל (בדובאי ובקטאר כבר יש מתחמי ענק עם עשרות מגרשים). המומחים מעריכים שאם קצב הגדילה יימשך, הפאדל עשוי להיות בתוך עשור אחד מענפי הספורט הנפוצים בעולם – אולי אפילו ישתלב באירועי ספורט בינלאומיים גדולים (אולימפיאדה, כפי שציינו, או משחקי אירופה).
בקיצור, הפאדל מציג שילוב מנצח: משחק סוחף שמתאים לרוח זמננו, דמויות מפורסמות שמקדמות אותו, וקהילה גלובלית נלהבת. מה שהתחיל כתחביב של מדינות דוברות ספרדית הפך לתופעה כלל-עולמית. אם עוד לא התנסיתם – עכשיו זה הזמן להצטרף לטירוף הפאדל שכובש את העולם